Onze Struintuin is ook ‘Worteltuin’

Sinds 2024 is onze Struintuin ook een van de ruim 25 officiële Worteltuinen in Nederland. Jeugdzorginstanties kunnen de Struintuin  op zaterdagen, zondagen en doordeweekse middagen reserveren als plek voor ontmoetingen tussen kinderen of jongeren en hun familie; de zogenaamde “wortels”.

Bij die ontmoetingen gaat het bijvoorbeeld om een al dan niet begeleide bezoekregeling of therapeutisch gesprek. In een natuurlijke omgeving krijgen kinderen die zelf niet thuis wonen de gelegenheid om op een ontspannen manier het contact met hun familie te verbeteren of te herstellen. Want belangrijke gesprekken voer je soms beter op een groene plek dan op een kamertje in een kantoorpand!

Stichting Wortel

De worteltuinen in Nederland zijn een initiatief van Stichting Wortel. Deze stichting zet zich in voor natuurlijke ontmoetingsplekken voor kinderen en hun ouders, in situaties waar het contact niet vanzelfsprekend is. Stichting Wortel is ervan overtuigd dat een natuurlijke omgeving helpend kan zijn in het bouwen of herstellen van belangrijke ‘roots’.

Aanleiding

Dankzij de steun van de Kiwanis Club Leusden werd onze Struintuin tijdens de coronaperiode ingezet om een groep kinderen van Eigenzinnig Kind een veilige setting te bieden, die hen tot rust liet komen en die hen in staat stelde zich te verbinden met de natuur. Opvallend voor de hulpverleners was “om te zien hoe krachtig buitenzijn positief werkt op het menselijk welzijn.”
Ook in het kader van Groen doet Goed, een programma van de provincie Utrecht, wordt gericht gewerkt aan het welzijn van kinderen. Petra de Booij van De Groene Belevenis: “We wilden dit positieve resultaat verder uitwerken en dat leidde naar Stichting Wortel.”

Veerkracht en herstel

Wanneer de band tussen ouder en kind verstoord wordt, zorgt dat bij het kind voor een traumatische ervaring. Nieuwe en positieve ervaringen kunnen, vooral wanneer deze samen met voor het kind belangrijke volwassenen worden opgedaan, bijdragen aan versterking van de veerkracht en herstel van de onderlinge familieband. “Je kunt in de Worteltuin even uit contact zijn, maar toch bij elkaar in de buurt. Op een natuurlijk moment komt dat contact dan weer.” licht Petra toe.

Informatie en reservering

Op zaterdag, zondag en doordeweekse middagen wordt de tuin, in de daluren, gratis opengesteld voor Stichting Wortel. De Worteltuin kan op verzoek van ouder of begeleider worden gereserveerd, zodat er geen andere bezoekers aanwezig zijn; op afstand kan de beheerder bereikbaar blijven. Tijdens de schoolvakanties is er ook ruimte op bepaalde ochtenden.

Onze collega Petra de Booij geeft graag informatie over de mogelijkheden en reservering van de tuin. Contactgegegevens: [email protected], tel. 033-3034940.  Meer over worteltuinen in Nederland lees je op de website van Stichting Wortel.