Fijnstofmeters in Leusden
'Meten is weten: Leusdenaren leveren gegevens'
LEUSDEN Hoe schoon is de lucht in jouw straat? Workshopdeelnemers van ‘Bouw je eigen fijnstofmeter’ krijgen daar de komende maanden antwoord op. Tijdens de workshop op 23 april stelden 17 deelnemers uit losse onderdelen hun eigen meter samen. Vanaf nu gaan ze zelf de luchtkwaliteit meten en bijdragen aan de dataverzameling. Elke 2-3 minuten worden de meetgegevens voor fijnstof, temperatuur, luchtdruk en relatieve vochtigheid, naar centrale servers van verschillende meetcommunities verstuurd.
Wat is fijnstof?
Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine onzichtbare deeltjes die in de lucht zweven. Bronnen zijn onder andere transport, industrie, veehouderij en houtstook. Circa 75% van de totale hoeveelheid fijnstof is het gevolg van menselijk handelen. De rest ontstaat uit de natuur zelf; zand, bodemstof, vulkanische as en zelfs zeezout brengen fijnstof in de lucht.
Werkgroep
De werkgroep Leusden bereidde de middag goed voor. Andere zelfbouw workshops werkten met losse kabels. In Leusden werd een printplaat met connectoren voorbereid, zodat de montage vlot verliep. De deelnemers ontvingen een tas met alle benodigde onderdelen en een duidelijke handleiding.
Burgerwetenschap
Citizen science, ‘burgerwetenschap’, is onderzoek door burgers of niet-professionele wetenschappers. Zij doen tellingen, melden waarnemingen of analyseren online foto’s. Ook fijnstofmetingen door inwoners valt hieronder. Marita Voogt (Stoutenburg) werkt bij het RIVM-programma Samen Meten en hield een presentatie over burgernetwerken die aan de slag willen met het meten van luchtkwaliteit. Zo werd het deelnemers duidelijk hoe zij bijdragen aan het vergaren van kennis en informatie. De Leusdense fijnstofmeters leveren hun data onder andere aan de internationale Sensor Community. Hun website toont een kaart waarop alle aangemelde sensor-gegevens wereldwijd worden gepresenteerd. Alle data zijn in te zien via samenmetenaanluchtkwaliteit.nl en sensor.community/nl.
Vervolg in najaar
De workshop werd georganiseerd door CML werkgroep COOL, De Groene Belevenis en de Bibliotheek Leusden en kwam tot stand met een financiële bijdrage van de gemeente. In het najaar wordt een vervolg georganiseerd over de meetresultaten.